Een innovatief begin van 2022

We zijn het jaar goed begonnen met een zeer geslaagd en interessante innovatieweek binnen onze R&D afdeling. Binnen Visma Verzuim staat innovatie hoog in het vaandel en we voegen graag de daad bij het woord door middel van de innovatieweek. We vertellen je er, in onderstaand artikel, graag meer over!

Hoe werkt de innovatieweek?

De innovatieweek is een inspirerende week waarin onze ontwikkelaars het heft volledig in eigen hand nemen en in een (veilige) omgeving hun creativiteit loslaten! Doordat we dit in een veilige omgeving doen, waarbij het werk niet naar productie gaat, kunnen hier bijzondere dingen ontstaan. We zetten hiermee de toon voor 2022, een jaar waarin innovatie en creativiteit hoog in het vaandel staan. Om ervoor te zorgen dat er voldoende tijd beschikbaar is, hebben we onze R&D afdeling (zo veel als mogelijk) vrij gepland van ander werk. Iedereen werkt individueel aan hun eigen ideeën of kiezen ervoor om als team de uitdaging aan te gaan. Het is erg mooi om te zien welke mooie ideeën door onze R&D afdeling zijn bedacht. We gaan jullie door een kleine selectie van de gerealiseerde ideeën meenemen!

Continuous integration to the max!

We zien dat het automatiseren een belangrijk thema is binnen onze teams, er is een bijzonder complete proof of concept neergezet waarin er een ci/cd workflow is uitgewerkt

met behulp van Github Actions, Azure, Heroku en Slack. Hiermee kunnen nieuwe product features, gebouwd in deze pipeline, snel en effectief door ontwikkelaars worden geverifieerd. Ook helpt deze workflow om nieuwe features eenvoudig in acceptatie- en productieomgevingen uit te rollen. Dit laatste past bijzonder goed in de ambitie van Visma Verzuim om sneller, vaker en kleinere releases te doen! Hiermee verhogen we kwaliteit en krijgen we eerder feedback op de kleinere stappen die we zetten op weg naar success! Het onderwerp van release frequentie stippen we ook aan in het artikel Visma Verzuim release frequentie in deze product update.

Machine Learning voor het voorspellen van volgend verzuim

Bijzonder gaaf zijn ook de inzichten van één van de teams rondom het voorspellen van de duur van verzuim. Met behulp van krachtige Machine Learning algoritmes is het dit team gelukt om met een goede nauwkeurigheid de duur van een verzuim te voorspellen zodra het verzuim begint. Deze waardevolle inzichten kunnen worden gebruikt om nauwkeurig en effectief te acteren bij verzuim van een medewerker. Hiervoor zijn miljoenen data points geanalyseerd met behulp van krachtige machine learning algorithms geschreven in Python.  Een bijzondere prestatie van dit team in slechts een week tijd! Het enthousiaste team heeft veel zin om hier vervolg aan te geven en hebben veel ideeën hoe ze deze technologieën kunnen gebruiken om waardevolle inzichten te realiseren voor onze klanten!

Deep dive: Websockets voor directe feedback

We willen allemaal constant op de hoogte blijven van belangrijke events en notificaties. Push notificaties op je telefoon zijn niet meer weg te denken. Ook als je in onze webapplicaties bent ingelogd, kunnen er veel dingen gebeuren waar je misschien wel direct van op de hoogte wilt worden gesteld.

Dit is exact wat één van onze teams heeft aangepakt in de innovatieweek. Ze zijn aan de slag gegaan met de technologie rondom Websockets. Dit is een interessante technologie welke ons in staat stelt om een veilige, schaalbare en unieke verbinding te maken met elke ingelogde gebruiker. Deze verbinding kunnen we dan vanuit onze server benaderen en relevante notificaties naar de gebruiker sturen. Het bijzondere aan deze technologie is dat het niet nodig is voor de gebruiker om zijn browser te refreshen om nieuwe notificaties binnen te krijgen. De notificaties komen realtime en direct in beeld bij de gebruikers!

Ons team heeft deze bewezen en schaalbare technologie ingezet door in hun veilige ‘sandbox’ omgeving hun oplossing direct bovenop onze product source code te implementeren. Hiermee hebben ze succesvol het veilige kanaal met individuele gebruikers opgezet en worden reeds bestaande signalen via deze technologie veilig afgeleverd bij de eindgebruiker. Hierbij kunnen deze notificaties gelezen of ongelezen zijn en kan er op de notificatie worden geklikt om direct bij het relevante dossier of pagina uit te komen. Actionable notificaties dus! Dit mooie resultaat hebben ze met een live demo getoond en dit geeft aan wat onze innovatieve ontwikkelaars in een korte tijd kunnen bereiken!

Afsluitend

Onze teams hebben in deze innovatieweek veel goede ideeën uitgewerkt en direct getoetst. We hebben in deze update slechts een kleine greep van de onderwerpen voorbij laten komen. Niet alleen door actief bezig te zijn met innovatie en nieuwe ideeën, maar vooral door deze ideeën direct uit te proberen. Hierdoor voeden we onszelf en ook jou als klant  met nieuwe inzichten. Inzichten welke mogelijk leiden tot nieuwe en waardevolle aanvullingen op ons product.

Bij het innoveren hoort vallen en opstaan, sommige ideeën zijn succesvol en sommigen niet. Bij Visma Verzuim omarmen we deze realiteit maar al te graag! We realiseren ons dat om succesvol te zijn, we ook moeten durven om dingen uit te proberen. We zijn erg trots op wat ons team heeft bereikt in deze week, we gaan de uitkomsten van deze week verder evalueren en kijken welke ideeën kunnen doorvloeien naar onze producten.

Heb je zelf, als klant, een goed idee, een leuke innovatie waar we echt iets mee moeten doen? Super! Deze innovatieweek was intern gedreven, we zijn met veel van jullie in gesprek op strategisch of tactisch niveau wat al vaak leidt tot leuke nieuwe ideeën voor ons product. We staan altijd open voor een goed idee en reiken onze hand uit!